Waar komt jouw product vandaan?

Weet jij waar je product wordt gemaakt en welke weg het heeft afgelegd voordat jij het in huis hebt?

De herkomst van een product zegt iets over duurzaamheid en over waar het product of een grondstof vandaan komt.

Zijn producten die dichtbij worden gemaakt, bijvoorbeeld in Europa dan automatisch duurzamer dan producten die uit Azie komen?

Deze vraag is niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat hoe korter de weg is die een product aflegt van productie naar eindgebruiker hoe duurzamer, maar daar vind je snel een paar addertjes onder het gras.

Eigenlijk zou je eerst van elk product moeten onderzoeken uit welke grondstoffen het product bestaat, waar deze worden gemaakt of waar ze groeien en welke weg ze hebben afgelegd tot aan de plek waar het product in elkaar wordt gezet of wordt samengesteld en daarna pas de route vanaf productie tot aan de consument. Op deze wijze kun je de footprint berekenen en bijvoorbeeld de Co2 uitstoot bepalen.

Een voorbeeld van hoe complex het is om de duurzaamheid rondom herkomst te bepalen vind je hieronder.

Als je iets direct bij de bron kunt kopen en het product hoeft niet eerst naar een groothandel, dan een tussenhandel, dan een winkel en dan pas naar de consument, dan kan dat een hoop vervoer schelen. Aan de andere kant kan het soms juist voordeliger uitpakken als je een product in grote aantallen verstuurt en daarna pas distribueert. 

Geen klip en klaar antwoord dus op duurzaamheid gerelateerd aan herkomst. Hopelijk komen er steeds meer merken die volledig transparant kunnen maken hoeveel km hun product heeft afgelegd.

De herkomst van het product is wat ons betreft net zo belangrijk als alle andere    9 duurzaamheids pijlers die wij gebruiken om te bepalen of we het iets willen kopen. Door ze samen te wegen krijg je een completer beeld van de totale duurzaamheid van een product. En nog belangrijker, je kunt door deze transparantie zelf bepalen wat voor jou het meest belangrijk is.

Als je op de site naar het tabblad "merken" gaat vind je bij elk merk uitgebreide uitleg over het verhaal erachter en aan welke duurzaamheidspijlers het product voldoet.

Handed By shopper

 

 

Deze website gebruikt cookies om je de beste shopervaring te bieden. Door de site te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Meer weten
Akoord