What about Plastic?

Is het gebruik van plastic nou echt zo slecht of juist niet. Het antwoord
is niet zo makkelijk te geven. Als je plastic producten recyclet of hergebruikt is het milieu al een stuk beter af dan dat het wordt weggegooid of in de natuur belandt. Bij het inkopen van producten kijken wij vooral hoe duurzaam de hele keten van een product is en ook hoe duurzaam het merk dat de producten maakt is. Wordt er voor een product nieuw of gerecycled plastic gebruikt, wat is de levensduur, is het materiaal recyclebaar, onder wat voor omstandigheden wordt het product gemaakt enzovoorts. Hieronder willen we een paar feiten over plastics met je delen en geven we je product tips voor een duurzamere lifestyle die helpen om het gebruik van single use plastics en vervuiling door microplastics tegen te gaan.

Microplastics
Wetenschappers willen dat je je spijkerbroek nog maar 1x per maand wast. Deze kop stond boven een artikel in de New Scientist. Het verwijst naar de microplastics die bij elke wasbeurt vrijkomen in ons milieu en zelfs op de Noordpool zijn teruggevonden, aldus de onderzoekers. Hoe minder je je kleding wast, hoe minder vervuiling. Bij nieuwe kleding komen de meeste microplastics vrij gedurende de eerste 5 wasbeurten.  

Guppyfriend
Bij Guppyfriend willen ze ons bewust maken van dit probleem maar ook bijdragen aan een oplossing. In de Guppyfriend waszak stop je je kledingstukken voordat je ze in de wasmachine doet. De synthetische microvezels komen dan niet meer in het afvalwater terecht, maar blijven achter in de waszak. De opbrengst van de verkoop van Guppy Friend Waszak gaat naar Stopmicrowaste. Een non profit organisatie voor educatie over microfibers en plastics. Geen microplastics meer in het water, daar worden vissen pas echt blij van. Meer weten over microplastics? www.stopmicrowaste.com of www.plasticsoupfoundation.com

Gerecycled en recyclebaar plastic
We worden ons steeds bewuster van ons plastic gebruik. Het gaat daarbij met name om het single use plastic gebruik zoals plastic tasjes in de supermarkt die allang verboden zijn maar ook overbodige productverpakkingen. 
Plastic is gemakkelijk te recyclen, vooral als het is gemaakt van 1 soort materiaal zoals PE (polyethylene) en PP (polypropylene). Steeds meer van deze plastics zijn biobased. Dat betekent dat aardolie niet de grondstof is maar bijvoorbeeld suikerriet of aardappel. Voor deze hernieuwbare grondstoffen hoeven geen bomen te worden gekapt en suikerriet bindt bijvoorbeeld C02 uit de atmosfeer. De techniek is inmiddels zover dat er ook composteerbare plastics zijn. Helaas zijn de Nederlandse recyclingbedrijven nog niet ingericht om deze te kunnen composteren maar dat gaat vast snel gebeuren. In 2019 zijn er in het Plastic Pact afspraken gemaakt tussen overheid en het bedrijfsleven om een overstap te maken naar duurzaam geproduceerd plastic om zo minder afhankelijk te zijn van fossiele grondstoffen en het klimaat te beschermen. Het belangrijkste blijft dat we ons afval verzamelen en laten recyclen zodat het niet in ons milieu terecht komt en dat we wat ons betreft zo min mogelijk single use plastic gebruiken.  

24Bottle
Bij 24Bottle willen ze het gebruik van single use drankflesjes stoppen. Met hun klimaatneutraal geproduceerde water en drankflessen willen ze hun steentje bijdragen aan een duurzame toekomst. Het idee is: Hydrateren op een ecologische manier met een mooie lichtgewicht waterfles die je jaren kunt gebruiken. Als je voortaan je water of sapjes drinkt uit de 24Bottle dan bespaar je volgens 24Bottle 0,08 kg CO2-eq. Dat is de hoeveelheid CO2 die minder in onze atmosfeer komt per 24 keer dat je de 24Bottle bijvult met kraanwater ten opzichte van het gebruik van een wegwerpfles. De CO2-voetafdruk van de 24Bottle fles, van grondstof tot productie en van verpakking tot transport wordt volledig gecompenseerd door het planten van bomen. Per mei 2020 zijn er door 24Bottle al 8.654 bomen geplant en is er 2.025.856 Kilo CO2-eq geabsorbeerd. 24Bottles is een gecertificeerde B Corporation.

Deze website gebruikt cookies om je de beste shopervaring te bieden. Door de site te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Meer weten
Akoord