4 Vragen aan Komrads

De shop On the right foot bestaat sinds juni 2020 dankzij het feit dat we in contact kwamen met de makers van het Belgische Komrads. Hun missie om een sneaker te maken die geen footprint achterlaat en de passie waarmee zij dit doen hebben ons geïnspireerd om daadwerkelijk een webshop te starten met natuurlijk de Komrads sneakers en nog meer merken waar een goed verhaal achter zit. Want een beetje duurzaam Is niet goed genoeg.

In deze " 4 vragen aan" vertellen Greet en Mark over hun missie.

Wie zijn de mensen achter het bedrijf Komrads?

Hi wij zijn Greet en Mark, naast oprichters van Komrads ook levenspartners en sneaker-addicts. Ongeveer 5 jaar geleden zijn we aan onze keukentafel beginnen te brainstormen over wat we met het merk konden doen. We schrokken hoe ontzettend vervuilend de modeindustrie is. Het is de tweede meeste vervuilende in de wereld, veel mensen werken er in mensonterende omstandigheden en slechts 1 procent van de producten wordt gerecycleerd.

We beseften dat het anders moest en besloten de meest duurzaam mogelijke sneaker te maken. We waren met ons gezin al duurzamer gaan leven We sorteerden flink, gebruikten minder water, gingen met de trein op reis, gebruikten zo weinig mogelijk verpakking.

Toen onze kinderen in Brussel gingen betogen voor “brossen voor de bossen”, startte bij ons het besef dat we met ons schoenmerk ook buiten ons gezin het verschil kunnen maken. Dat we als klein merk een voorbeeld kunnen zijn. Zij zorgden voor een wake-up call.

En dus besloten we een sneaker te maken van appelleer en 100% gerecycleerde materialen en waarbij we dus geen grondstoffen moeten ontginnen. Al onze sneakers zijn bovendien vegan en PETA-approved. We gebruiken dus geen dierlijke materialen. Onze circulaire sneaker is een echte oplossing voor het probleem.

 

Sneakers gemaakt van appelleer?

Inderdaad van Appel-leer. Het heeft ons veel zweet, geld en tranen gekost. We waren heel naïef : een duurzame schoen, hoe moeilijk kan dat zijn? Maar we hebben het onszelf heel moeilijk gemaakt. We wilden geen grondstoffen uit de grond halen, geen levende wezens doden, we wilden zoveel mogelijk wegblijven van de plasticindustrie, we wilden in Europa produceren en de materialen moesten dicht bij de productie liggen en dit alles zonder een compromis te maken rond design en comfort

We startten testen met gerecycleerd plastic en synthetisch leer maar waren er niet echt tevreden mee. Tot we in 2017 in een tijdschrift lazen dat Philippe Starck een bank had gemaakt in appelleer. Dat sprak ons aan en we zijn beginnen testen op schoenen. Vorig jaar waren de eerste prototypes klaar.

Het ecologisch appelleer is gemaakt van afval uit de appelsap industrie.

De productie van appelsap zorgt elk jaar voor een aanzienlijke hoeveelheid afval. Dat afval (appelschil en -klokhuis) wordt verwerkt tot een nieuwe grondstof, een ecologisch alternatief voor leer. Het resultaat is een materiaal op basis van cellulose met minimaal 50% gerecycleerde appelvezels. Een veelzijdig, duurzaam, biologisch en kwaliteitsvol alternatief voor leer met een lage impact op het milieu.

Er zijn mensen die vragen of er een boom uitkomt als je hem in de grond steekt en of hij composteert in de grond (lacht). Voor alle duidelijkheid In de appelschoen zit ook een beetje gerecupereerd polyurethaan. Anders is hij niet sterk genoeg. Kwaliteit blijft belangrijk.

 Wat is jullie missie als het gaat om duurzaamheid?

Binnen Komrads werken we rond enkele groundrules waarrond we werken en die onze DNA vormen.

  • Lowest possible impact on the planet we live on

Dit is voor ons het uitgangspunt geweest om onze collectie te ontwikkelen en blijven we uiteraard elke dag naleven. Momenteel bekijken we of we onze gedragen sneakers terug kunnen inzamelen. Wij vinden als merk niet dat we de verantwoordelijkheid voor wat wij produceren kunnen verschuiven naar de consument na een verkoop. We zouden deze ingezamelde sneakers dan ook terug willen verwerken tot grondstoffen en hergebruiken als materiaal voor onze zolen

  • Respect for all living creators

We zijn vegan, we hebben recentelijk het PETA logo gekregen, en dus willen we voor de productie van onze sneakers uiteraard geen dieren doden of kwetsen. Maar uiteraard gaat dit ook over werkomstandigheden en dus bezoeken wij elk jaar – minstens 1 keer – al onze fabrieken om te checken of er geen sociaal onaanvaardbare werkomstandigheden zijn. Ook al onze grondstoffen worden kort bij onze fabriek gemaakt zodat onze CO2 uitstoot beperkt blijft

  • Being responsible as a brand

Zoals reeds gezegd hebben we als merk een verantwoordelijkheid om niet een deel van het probleem te zijn maar een deel van de oplossing

 Wat vinden jullie van slow fashion?

Op zich is slow fashion een geweldig concept enkel moeten we ervoor zorgen dat de consument dit ook beseft. En ik vrees dat zolang er merken zijn die T-shirts of sweats maken en verkopen voor 5 euro het geen eerlijke strijd is. Wij proberen sneakers te maken die geen compromis sluiten op kwaliteit en design maar eerlijk gemaakt zijn. Grote ketens moeten elke maand een nieuwe collectie hebben omdat hun klanten dit willen en dus wordt er snel , goedkoop en zonder verantwoordelijkheid geproduceerd. Daarom willen wij een alternatief zijn.

Greet & Mark

 

 

 

 

Deze website gebruikt cookies om je de beste shopervaring te bieden. Door de site te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Meer weten
Akoord